Furnică faraon
Ordinul: Hymenoptera („cu aripi membranoase”)
Caracteristici:
Antene curbate; piese bucale taioase; doua perechi de aripi, aripile anterioare si posterioare, membranoase prinse impreuna; abdomen ingust la baza, formand un pedunculcare are noduri sau solzi caracteristici; metamorfoza completa, cu stadiile de ou, larva, nimfa si adult; face parte dintr-un sistem social complex.
Familia: Formicidae
Caracteristicile speciei:
Lucratoarele au intre 1,5 şi 2 mm lungime; culoare: maro-galben, ocazional cu un abdomen maro. Antenele alcatuite din 12 segmente care se termina cu o maciuca alcatuita din 3 segmente. Ochi negri bine dezvoltaţi. Torace fara peri si stomac relativ mic. Peduncul binodal. Masculii masoară 3 mm, sunt de culoare neagra, au aripi (dar nu zboara). Reginele masoara intre 3,6 şi 5 mm, sunt de culoare rosu inchis, au aripi (dar nu zboara). Aripile cad la putin timp după imperechere.
Raspandire
Originare din Africa de Nord si din regiunea mediteraneana, furnicile faraon s-au inmultit de-a lungul rutelor comerciale internationale si sunt astazi raspandite pe o arie larga. Datorita nevoii lor de conditii umede si calde, in tarile cu clima temperata, raman in aproprierea constructiilor. Contaminarile pot fi intalnite intr-o mare varietate de locuri: cladiri rezidentiale, hoteluri, spitale si alte institutii, fabrici de procesare a alimentelor, gradini zoologice si vapoare. În zonele cu clima calda, contaminarile pot lovi la exterior.
Importanta ca daunator
Lucrătoarele sunt dăunătoare deoarece sapă pe mari suprafeţe în căutarea hranei şi a apei, urmărind trasee odorante marcate. Deşi omnivore, au tendinţa de a prefera alimentele bogate în proteine. Se hrănesc cu carne, brânză, grăsimi, zahăr, miere, dulceaţă, ciocolată etc. În spitale, se hrănesc şi cu sânge, fluide pentru alimentarea intravenoasă, lichide asociate rănilor şi vomă. Insectele şi şoarecii morţi, precum şi excrementele şoarecilor, pot constitui, de asemenea, hrană furnicilor. Îmbrăcămintea şi lenjeria murdară pot fi infestate.
Materialele pot fi stricate prin mestecare, iar copiii pot fi înţepaţi de aceste furnici, inclusiv la nivelul pleoapelor. Ambalajele pot fi deteriorate şi furnicile pot intra în interiorul sacilor din plastic ce conţin pansamente şi instrumente sterile.
Furnicile faraon reprezintă un risc pentru sănătate. Pot transmite mecanic organisme patogene deoarece se hrănesc din locuri insalubre precum canalele de scurgere, pubele, pansamentele de la răni etc. Capacitatea lor de a infesta materialele sterile din spitale este în mod special neliniştitoare.
Ciclul de viata
Furnicile faraon sunt insecte sociale ce trăiesc în colonii. Acestea ating o populaţie de la câteva zeci la 300000 de furnici. Coloniile sunt alcătuite din lucrătoare (femele sterile), masculi fertili şi regine (femele fertile). O colonie are, în general, mai multe regine (colonie cu regine multiple) care convieţuiesc amiabil. Pot fi înlocuite permanent în coloniile cu supravieţuire nedeterminată.
Noile colonii sunt tipic formate prin reproducere asexuată, acest proces putând fi încurajat dacă furnicile sunt deranjate. Furnicile adulte sunt responsabile de această separare, care poate include şi regine. Lucrătoarele transportă larvele spre noul loc, din rândul cărora se pot ridica regine şi de masculi. Furnicarele temporare pot stabilite în timp ce lucrătoarele caută noi locuri. Dacă se fixează de un echipament mobil, infestările pot fi răspândite pe o suprafaţă mare.
Lucrătoarele furnizează hrana coloniei şi întreţin cuibul. Doar între 5 şi 10% dintre lucrătoare se ocupă în realitate de căutarea hranei. Masculii şi femelele fertile se dezvoltă din larvele bine hrănite.
Nu sunt văzute niciodată roiurile în zbor, deoarece împerecherea are loc în furnicare şi în interstiţiile construcţiilor. Fiecare regină depune până la 350 de ouă. Acestea eclozează după circa o săptămână, pentru a naştere unor larve lipsite de picioare, hrănite de regine şi îngrijite de lucrătoare. Dezvoltarea larvelor durează aproximativ trei săptămâni. Stadiul de nimfă se întinde pe circa 9 zile. Întregul ciclu de viaţă, de la depunerea ouălor la apariţia adulţilor, durează aproximativ 5 săptămâni şi jumătate, în funcţie de temperatură.
Produse pentru nimicire
Furnica faraon - K-Othrine SC 25, Maxforce IC, Absolut praf, Absolut gel, Karakurt momeală, Kamikaze momeală, K Obiol EC 25, Absolut momeală, Karakurt momeală, Baycidal WP 25, Quick Bayt Spray.
Control
În cazul în care sunteți invadat de furnici faraon este recomandat să faceți un tratament de combatere cu ajutorul unei firme de dezinsecție, deoarece tratamentele acestora vă pot scăpa de furnici faraon pe termen foarte lung. Firmele de dezinsecție specializate folosesc insecticide ecologice, foarte puternice, pulverizându-le în fisurile și spațiile unde aceștia se ascund. Tratamentele sunt rapide și eficiente, și oferă un grad de securitate al oamenilor și animalelor de companie.