+373 79 58 58 54

Top menu

Languages

SUPER

Solutie impotriva ploșnițelor

Solutie impotriva ploșnițelor

K-Obiol EC 25

Pentru protecția cerealelor și legumelor depozitate

Solfac Duo SC75

Insecticid profesional pentru combaterea insectelor zburătoare și târâtoare

Solfac Duo SC75

K-Othrine SC 25

Protejează casa de invadatori

1
1
1
1

Muște

Muște

Ordin: Diptera („cu două aripi”)
 

Caracteristici:
O singură pereche de aripi membranoase; aripi posterioare transformate în balansiere (organ de echilibru pentru zbor); piese bucale pentru supt, înţepătoare sau nu; ochi mari compuşi; tars alcătuit din 5 articole: metamorfoză completă, cu stadii de ou, larvă, nimfă şi adult.
 

Familia: Muscidae
 

Caracteristicile speciilor:

Musca domestică sau de casă (Musca domestica)
Lungimea adulţilor: între 6 şi 8 mm; anvergura aripilor: între 13 şi 15 mm; torace gri cu 4 dungi longitudinale de culoare neagră; jumătatea de jos a abdomenului de culoare galben-ocru deschis şi uneori transparentă pe lateral, cu o fâşie centrală neagră ce se lărgeşte pentru a acoperi ultimele segmente ale abdomenului; în repaus, aripile rămân pliate; nervaţia prezintă o curbură pronunţată spre vârful celei de-a 4 nervuri, la extremitatea apicală.
(poză muscă)
 

Musca domestică
Anvergură: 14 mm
Musca muscă domestică (Fannia canicularis)
Lungimea adulţilor: 6 mm; anvergura: 12 mm; torace gri cu 3 dungi longitudinale, mai puţin pronunţate decât cele ale muştei domestice comune; o pată mare galbenă la baza abdomenului; în repaus, aripile sunt pliate de-a lungul spatelui; nervaţia arată cea de-a 4 nervură ce se întinde rectiliniu spre extremitatea aripilor.
(poză muscă)
 

Mica musca domestică
Anvergură: 12 mm

  Raspandirea

Muştele domestice (M.domestica) sunt insecte omniprezente, ce pot zbura cel puţin 8 kilometri. Sunt foarte active în interiorul locuinţelor. În zonele cu climă rece, reproducerea se întrerupe, în general, înaintea iernii, insectele hibernează sub forme de nimfă sau adulţi. Totuşi, în climele calde, muştele rămân active şi se reproduc tot anul.
 

Micile muşte domestice (F. canicularis) se întâlnesc frecvent în coteţele de păsări. Se deosebesc printr-un zbor neregulat şi sunt văzute adesea zburând în număr mare în jurul aparatelor de iluminat din interior. Mica muscă domestică suportă mai bine frigul decât musca domestică comună. Această specie supravieţuieşte pe timpul iernii, mai ales în stare de nimfă, deşi, în condiţii de căldură, ca şi la musca comună, adulţii rămân activi şi se reproduc întreg anul.
 

  Importanta ca daunator

Muştele sau ouăle acestora pot transmite viermi intestinali şi reprezintă potenţiali vectori ai bolilor precum dizenteria, gastroenterita, febra tifoidă, holera şi tuberculoza. Colonizează şi se hrănesc fără nicio deosebire cu orice fel de hrană solidă lichefiabilă, care poate fi şi umedă, în putrefacţie sau depozitată fiind destinată alimentaţiei umane.
Muştele lichefiază alimentele regurgitând asupra lor sucuri digestive şi conţinutul stomacului lor. Acest „lichid” este apoi aspirat prin piesele bucale capabile să sugă; făcând asta, insectele adună organisme patogene care se pot acumula pe corpul lor pentru a fi transferate prin contact cu alte suprafeţe sau care supravieţuiesc trecerii prin aparatul digestiv pentru a fi depuse odată cu excrementele muştelor. Acestea, produse atunci când insecta se hrăneşte sau defechează, duce la respingerea produselor agricole contaminate în punctele de vânzare, de exemplu, a ouălor. În plus, muştele fac adesea obiectul reclamaţiilor la autorităţile de mediu şi sănătate, deoarece ele provoacă probleme majore atunci când contaminările se răspândesc în masă având ca sursă locurile de înmulţire precum gropile de gunoi şi grajdurile.
Mica muscă domestică efectuează zboruri mai lungi şi petrece mai puţin timp de repaus decât musca domestică comună. Femelele speciei au tendinţa de a rămâne în apropierea locurilor de reproducere şi doar masculii migrează. Din acest motiv, F. canicularis este mai puţin predispusă să transmită boli în comparaţie cu M. domestica, dar puternicele sale populaţii şi obiceiurile asemănătoare de hrănire fac ca această insectă să aibă de asemenea un potenţial considerabil în ceea ce priveşte vectorul bolilor. A fost implicată de câteva ori în transmiterea miazelor intestinale sau urinare.
 

  Ciclul de viata

Musca domestică
După patruzeci şi opt de ore de la ieşirea adulţilor, femela începe să depună ouă. Pe parcursul vieţii de adult, ce durează între 1 şi 3 luni, este capabilă să depună între 4 şi 5 serii a câte 100 - 150 de ouă fiecare. Ouăle, de un alb sidefat, cilindrice, măsurând 1 mm, sunt depuse pe materii umede în descompunere, precum gunoaiele menajere, compostul sau gunoaiele de grajd. Eclozează după 8 - 48 de ore, dând naştere la larve sau viermi, netezi, albi şi lipsiţi de picioare. Aceştia sap o gaură pentru a se adăposti de lumină, căutând o temperatură optimă de 45-500C, şi ajung la maturitate după 3 năpârliri, având o lungime între 10 şi 12 mm.

Vara, dezvoltarea larvară poate fi încheiată în câteva zile, dar iarna, acest proces poate dura mai mult de o lună. Odată ajunse la maturitate, larvele părăsesc locul reproducerii pentru zone adiacente, mai răcoroase, de exemplu, pe pământ. Acolo, ele se dezvoltă sub formă de nimfe galbene, maronii sau negre, cu o lungime de 6 mm. În funcţie de condiţii, adulţii ies după o perioadă cuprinsă între 3 zile şi 4 săptămâni. Ciclul complet durează, în general, de la 1 la 4 săptămâni, în funcţie de temperatură.
E clar faptul că există un potenţial considerabil de proliferare a populaţiilor gigantice. În condiţiile de climă temperată, pot apărea într-un sezon până la 12 generaţii de muşte, în timp ce în condiţii de climă tropicală, această viteză de reproducere este chiar depăşită.
 

Mica muscă domestică
Micile muşte domestice se înmulţesc prolific în găinaţ, dar şi în materia umedă în descompunere. Depunerea ouălor începe atunci când femela are 10 zile. Ouăle, în formă de banană, măsoară 1 mm, sunt echipate cu o pereche de excrescenţe longitudinale care le ajută să plutească în mediile lichide. Viermii, aplatizaţi, lipsiţi de picioare, de culoare gri-maro, eclozează după 24-48 ore. Protuberanţele păroase de pe suprafaţa dorsală sunt menite să le ajute să înainteze şi să plutească în mediile semi-lichide. Larvele nou eclozate înaintează adesea la întâmplare înainte de a săpa o gaură într-un aliment care le convine. Dezvoltarea larvară necesită o perioadă minimă de 8 zile, în cursul căreia viermele trece prin trei stadii, atingând în final lungimea de 6 mm. Stadiul de nimfă necesită un spaţiu mai uscat şi durează cel puţin 10 zile. Dezvoltarea de la ou la adult durează 3 săptămâni, iar în condiţii mai reci această perioadă se prelungeşte.

 Produse pentru nimicire

Muște - Absolut gel, Kamikaze momeală, Karakurt momeală, Kamikaze bandă adezivă, Karakurt bandă adezivă , Quick Bayt Spray , Aqua K-Othrine.
 

 Control

În cazul în care sunteți invadat de muște este recomandat să faceți un tratament de combatere cu ajutorul unei firme de dezinsecție, deoarece tratamentele acestora vă pot scăpa de muște pe termen foarte lung. Firmele de dezinsecție specializate folosesc insecticide ecologice, foarte puternice, pulverizându-le în fisurile și spațiile unde aceștia se ascund. Tratamentele sunt rapide și eficiente, și oferă un grad de securitate al oamenilor și animalelor de companie.